WLAN och solceller

WLAN 802.11B/G upp till 54mbit med solcell

 

Med hjälp av solceller och att man i den Finska skärgården utvecklat ytterskärgården med WiMax så kan man sköta telefoni via IP-telefoni som exempelvis Skype, men då masten kräver fri sikt så kan det vara bra med wlan för att skicka vidare signalen.

Wlan fick mig att slippa dra hundratals meter kabel 


  

 

 

 

 

 

 

 

 

Proxim Orinoco PC-Card (PCMCIA) med extern antenn, ett ganska dyrt alternativ men det fanns inte så mycket alternativ till Laptops när det införskaffades. Ett kort som har varit mycket populärt inom wardriving (Wikipedia om wardriving

 

 

 

 

 

   

 

 

    

 

9dBi riktantenn från antennspecialisten för mottagning vid huset.

 

 

 

 

 

 

 

Nytt för året (september 2008) blev att jag byte ut Proxim orinoco kortet mot en Linksys WRT54GL som bygger på opensource mjukvara, så efter att ha bytt ut programvaran i routern så fungerar den nu som en repeater. Med dom två inbyggda antennerna så fick jag minst lika bra mottagning inomhus som med 9dbi-antennen som sitter på fasaden. Den går dessutom att mata med 12-volt direkt och det behövs ingen omformare till 220 volt.

Är du intresserad av mer information om denna router som bara kostar runt 500 kronor så kan du läsa mer på wikipedia om den (extern länk)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19dBi riktantenn från Kjell&Company

 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

  En gammal D-Link DI-624+ som snart skall gå i pension.

 

 

 

 

USB dongle för 802.11B/G inköpt på tradlost.se för 395:- en fantastisk butik om man har intresse för trådlös utrustning som din ordinarie datorbutik inte har i sitt sortiment. Dessutom har butiksägaren ett enormt kunnande inom antennteknik. En butik jag helt klart kan rekommendera om ni behöver lite mer än det vanliga och priserna är dessutom låga. Denna USB dongle däremot kändes som den hade en ganska buggig mjukvara och den ligger nu på hyllan.

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nu har jag inte så mycket problem i skärgården med att någon segelbåt kanske surfar på mitt wlan , men något jag inte tagit upp i denna sektion är säkerhet och jag använder i mitt året runt "wlan" programmet LANeye som är utvecklat i Sverige för att hålla kolla på att inte personer utnyttjar mitt trådlösa nät och kanske även ställer till med skada. Besök LANeye:s hemsida för att lära er mer om säkerhet i nätverk.