Regulator solceller

Regulator solcell, något du måste ha för att dina batterier skall må bra

 

 

En regulator måste du ha. Själva regulatorn är viktig för att ditt batteri skall må bra, jag har tidigare provat ett antal olika regulatorer. Men då jag numera är återförsäljare av NAPS solceller och regulatorer så annvänder jag dessa då både solceller och kringutrustning från NAPS håller en hög kvalitet. 

 

 

NC5 är den lilla regulatorn från NAPS, den är något jag själv växt ur.Men har man en liten solcell klarar man sig bra på NC5:an och den är dessutom mycket prisvärd. Den klarar en maximal belastning på 5A.

 

 

  NAPS NC30, flaggskepet som klarar de flesta behov om man är en vanlig liten solcells dyrkare. Regulatorn är anpassad för både 12 och 24 volt system och max laddning är 30A.

NC30 har även pulsreglerad underhållsladdning.  Något som är bra med NC30 är den klarar upp till 8mm² kablar. Något som alla solcellstillverkare är dåliga på i regel att ha anslutningar för grovkabel.

 

 

CA08, en regulator från Phocos som säljs bland annat från Clas-Ohlsson. Den regulatorn jag har i min ägo är en gammal variant som är bristfällig vid anslutningarna.  

Den har nu ersatts enligt Phocos hemsida med ett terminalblock som enligt hemsidan klarar av grövre kablar upp till 16mm² Annars en bra regulator som gör sitt arbete som batterivakt.

 

 

CM10, ytterligare en regulator ifrån Phohos, bättre anslutningar än den version jag har av regulatorn CA08.

Visar dessutom batteristatus i form av 3 didoder som visar om batteriet är fullt, halvfullt eller mer eller mindre tomt.

 

Något som är lika irriterande som bilbältesvarnare är att CM10 har tonsignaler som tjuter när den går ner i kapacitet. Något som störde min sinnesro när man läser en bok sent på natten och batterikapaciteten går ner i styrka.

Något som jag skulle vilja rikta kritik mot, när det gäller alla tillverkare av solcellsutrustning är att de i många fall tror att det är samma tunna tjocklekar på kablar som behövs vid en 12 volts installation som en 220 volts. Bättre med för grovt än för tunnt! 

 

 

  Ytterligare en regulator som är köpt på Clas-Ohlsson, tillverkad av Gylling och marknadsföres av Sundwind. Regulatorn är i sig en mycket bra regulator och den gör fortfarande ett bra arbete på en av mina paneler. Men lite gammalmodig känns den och nålen som visar spänning har fastnat och fyller numera ingen som helst funktion.