------------------Led---------------------

Led lampor ledbelysning

Led lampor & Ledbelysning snålt

Ledbelysning eller led lampor är förutom dom vanliga lågenergi-lamporna ett bra sätt att få ner elkostnaden, en halogenlampa kan utan vidare förbruka 30 watt under tiden led-lampan förbrukar endast ett par watt.

Men det är fortfarande krångligt och inte helt busenkelt att byta ut sina armaturer hemma. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilden visar armaturer från IKEA med MR11/GU4 sockel där jag bytt ut halogenlamporna på 25 watt mot ledbelysning istället, innan modifikationen så dror dessa lampor tillsammans 58 watt vid uppmätning och förbrukningen är nu 6 watt. Dock så var halogenlamporna starkare.

ledbelysningen inklusive byte av nättransformator kommer från Kjell & Company och kostade 208:-

Resultat: Jag är endast halvnöjd med dessa ledlampor ifrån Kjell och dom känns relativt ljussvaga och ger ett väldigt gulaktigt sken som inte känns naturligt, jag hoppas kunna pröva andra alternativ med MR11/GU4 sockel framöver och få ett bättre resultat. 

Ledbelysningen uppe på hyllan bestående av 3 stycken ledspotar från Clas-Ohlson är  riktigt ljusstarka små spotlights, dessa finns både att få som varmvita och kallvita. Priset för 3 spotlights inklusive transformator är 299:- och förbrukningen per spot skall vara 1W men inklusive transformatorn så slutar det hela på 6 watt. 

Transformatorn har uttag för 6 ledlampor totalt så man kan köpa till extra lampor om man vill, det är däremot idiotiskt att köper man tre stycken extra lampor utan transformator så kostar det mer än att köpa det kompletta paketet.

 

 

 

 

Här kommer inom kort mer information om led-belysning som fungerar mycket bra att använda både i bil, båt, husvagn, hemmet och självklart sommarstugan.  Det är långt ifrån solklart hur man byter ut sin belysning till led-lampor men det finns energi att spara oavsett om det är i det vanliga hemmet eller i samband med el i från solceller eller vindkraft.

För hemmabruk så finns det led-belysning för 220 volt, men dessvärre är dessa lampor inte dimmbara och man kan även byta ut sina halogen lampor som alstrar mycket värme till ledlampor, men så enkelt är det inte tyvärr för den som inte är teknik-kunnig då även transformatorn till lågvoltslampor måste bytas ut även om det är rätt sockel osv på lampan.

 

Eftersom sommarstugan är stängd för vintern så arbetar jag just nu på att få ner mina onödiga watt-tal ifrån lampor i min året-runt bostad istället.

 

Fortsättning följer inom snar framtid när det gäller led lampor, belysning.........