rejäla kablar med 12 volt

Kablar 12 volt Underdimensionera inte 

Många solcells anläggningar levereras med allt för tunna kablar, vilka kan duga om man skall leda strömmen en mycket kort väg. Men man upplyser sällan om faran med att belasta ett 12 volt system med allt för många ampere i meterlånga kablar. Regulatorer där du bara kan ansluta sytråds-kabel  till vill jag inte rekommendera någon att köpa, så ett tips är att kolla hur stora anslutningarna är innan ni bestämmer er för att köpa en regulator. 

 

Kablar är dyrt och dessutom krävs det verktyg, själv har jag använt mig mycket av bilstereo kablage som jag inhandlat. "Biltema" och "Ljudia" är butiker som brukar ha relativt bra priser på kablage.

Kontakter och verktyg fås också relativt billigt från "Biltema" men det finns säkert fler lågpriskedjor som kan ha bra priser.

Det är lika bra att överdimensionera från början är min åsikt, vill man ta ut 20A så räkna med 1mm² per meter, så skall man dra ett kablage 10 meter så blir det 10mm² eller för 20 meter 20mm² då är man på den säkra sidan. Vet man att man aldrig skall ta ut mer än högst 10A så blir det istället 0,5mm² per meter kabel och blir då istället 5mm² för 10 meters kabeldragning eller 10mm² för 20 meter.

Lång kabeldragning

Skall man dra långa sträckor kan det vara värt att tänka på att gå upp till ett 24 volts system istället där man kommer under med halva dimensionen på kablage.

 

Prisexempel kablage:

4mm²  12:-/meter (Ljudia)

8mm²  18:-/meter (Ljudia)

16mm² 28:-/meter (Ljudia)

30mm² 66:-/meter (Ljudia)