Solenergi batterifakta solceller

 

Solenergi räcker inte alltid till även om du har en stor solcell

 

 

 

Tyvärr så är det inte alltid solenergi med solceller räcker till, speciellt om plånboken styr.

 

Det är dyrt med utrustning kring sol och vindenergi. Men kan man bara tänka sig att konsumera mindre ström i sommarhuset, så finns det pengar att tjäna på att inte behöva ansluta sig till elbolagens dyra tariffer som blir ännu dyrare när energiskatten kommer på, för någonting man inte kan vara utan. 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ett 12 volts batteri på 100 Ah kan vid ett energiuttag på 5A leverera ström under 20 timmar.

En 12 volts lampa på 25W delas med 12 volt (Watt/Volt=Ampere) och drar alltså 2,1 Ampere. Med dagens ledlampor som kommer i större och större utsträckning hos tillexempel "Kjell & Company" kan man spara mycket energi både om man är fast ansluten till ett elnät eller i mitt fall driver sommarstugan på solenergi.

 

Ett riktigt installerat batteri har en livslängd på 6-8 år, något att tänka på när man parallellkopplar batterier är att de är av samma batterityp, man skall inte parallelkoppla ett AGM batteri med ett Gelbatteri exempelvis, inget batteri får vara skadat och helst inköpt vid samma tillfälle.

Parallellkoppling sker genom att man kopplar vidare från plus till plus på batteriet och minus till minus.  Du ökar då amperetalet men bibehåller att det är ett 12 volt system.

Jag kommer inte gå in så mycket på seriekopplingar av batterier, men seriekopplar man två stycken batterier på 12 volt så bibehåller man amperetalet på batteriet men skapar istället ett 24 volts system osv beroende på hur många batterier man kopplar samman. Något som kan vara bra och dessutom nödvändigt om man behöver dra långa sträckor kabel. Vid seriekoppling så skall batterierna vara av samma Ah-storlek.

 

Nästa problem med ett 12 volts system är kabeldimensionerna. Många solcellsanläggningar för stugbruk levereras med alldeles för klena kablar, vilket till och med kan medföra brandfara i värsta fall. Förlusterna är enormt stora i ett 12 volts system och skall man dra långa sträckor med kabel kan det vara bra att gå upp på 24 volt eller till och med 36 volt osv beroende på vilken kabelsträcka det handlar om.

 

 

Behöver du en solcellsregulator